Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری تقریب، در این دیدار از قسمت های مختلف مرکز تحقیقات و نسخ خطی بازدید به عمل آمد.    

بنابراین گزارش مرکز تحقیقات فارسی ایران و پاکستان بر اساس یک موافقتنامه میان سفارت ایران و وزارت آموزش علمی پاکستان از تاریخ  اول آبان ماه سال 1350 فعالیت خود را به صورت رسمی آغاز می کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

با نگاهی به اولین نشر مرکز تحت عنوان نسخه های خطی کتابخانه داتا گنج بخش تالیف محمد حسین تسبیحی، مشخص می شود، این مرکز در آبان ماه 1348 طرح توافقنامه پیشنهادی را تنظیم کرده و از قبل از آن نیز در شهر راولپندی فعالیتهای این مرکز وجود داشته است. 

با توجه به یافتن اولین نوشته های  استاد احمد منزوی به نظر می رسد در سال  1357 هـ ش، وی در مرکز تحقیقات حاضر می شود و انقلابی در فهرست نامه ها و انتشارات مرکز به وجود می آید و تاثیرات حضور این شخصیت در آموزش روشهای نسخه شناسی و فهرست نویسی  با مشاهده آثار  دکتر عارف نوشاهی و دکتر انجم حمید و سایرین  که بارها به مواهب این استاد اشاره و به تلمذ در محضر ایشان معترف می باشند ، به چشم می آید. 

آنچه در حال حاضر در مرکز تحقیقات برقرار می باشد به شرح ذیل است. 

1- مخازن نسخه های خطی با شمارگان 17330 نسخ خطی در سه سالن جداگانه که از قرن هفتم هجری قمری تا قرن سیزده می توان آنها را برشمرد. فهرست نسخه های خطی استاد منزوی در پانزده جلد مهمترین کلید دستیابی به این گنج است که با تنظیم فهرست الفبایی آقای تسبیحی و تغییر شمارگان، محققین برای دستیابی به نسخ،کمی با مشکل مواجه می باشند و بر همین اساس به زودی بانک الکترونیکی فهرست نسخه های خطی از سوی مرکز برای تسهیل در دستیابی به منابع ارائه می گردد. همچنین برای بیش از پنج هزار نسخه هنوز فهرستی تهیه نشده است که با پیش بینی های به عمل آمده در سال جدید این بخش پنهان از گنجینه مذکور نیز ارائه خواهد شد. 

2- مخزن کتابهای چاپ سنگی و نادر که دارای منابع بسیار ناب و کمیاب می باشد و شمارگان کتب این بخش بیش از 9000 جلد می باشد و اقدامات و برنامه های شایسته ای برای ارائه خدمات الکترونیکی در این بخش در دست اجرا می باشد. 

 3- کتابخانه تخصصی زبان و ادبیات فارسی که بیش از بیست هزار کتاب و منابع مرجع را در خود جای داده است. 

4- بخش انتشارات مرکز که در کشور پاکستان از اعتبار ویژه برخوردار است و با چاپ دو کتاب اخیر شمارگان نشر مرکز در این 40 سال به 199 کتاب رسیده است که اغلب در حوزه فهرست نسخ خطی مرکز و سایر کتابخانه های پاکستان می باشد و تذکره های شعرا و سایر موضوعات در حوزه زبان و ادبیات فارسی همواره مورد توجه قرار گرفته است. (فهرست انتشارات مرکز به پیوست می باشد) 

 5- فصلنامه دانش به مدت 26 سال می باشد که بدون وقفه فعالیت دارد و تاکنون شماره 102 آن چاپ شده است و در همین راستا در سال جاری با انتشار الکترونیکی این مجله شرایط بسیار بهتری را کسب کرده است. این مجله دارای رتبه علمی از وزارت علوم کشور پاکستان می باشد و معمولا تعداد مقالاتی که برای چاپ در این نشریه از طرف اساتید زبان فارسی در ایران و این کشور ارسال می شود، مدتهای زیادی در نوبت چاپ می مانند و چاپ مقالات ایشان در این مجله به جهت ارتقاء رتبه علمی مقاله نویسان ضروری است.

6- بخش تصویر برداری دیجیتالی از نسخه های خطی از روزهای ابتدای تاسیس فعالیت خود را با دستگاههای میکروفیلم آغاز می کند و در حال حاضر با عکس برداری دیجیتالی و تولید اولین کتاب الکترونیکی، تغییرات اساسی در نحوه ارائه خدمات خود ایجاد کرده است. اولین کتاب الکترونیکی مرکز در تاریخ 25 فروردین سال 1390 تحت عنوان کلیات ابجدی از مجموعه نسخ کمیاب که در مخزن چاپ سنگی موجود بوده، تهیه شده است. این کتاب دارای چهار جلد است که سه جلد آن در کتابخانۀ در هندوستان موجود است. 

برگزاری نشستهای ادبی، همایش بزرگداشت شخصیتهای ادبی مشترک و برنامه های فرهنگی در حوزه زبان و ادبیات فارسی مانند اعزام اساتید و شعرای فارسی زبان برای شرکت در مناسبتهای مختلف به ایران  ایجاد شرایط اعطای بورس تحصیلی برای دانشجویان مستعد در رشته زبان و ادبیات فارسی در دانشگاههای ایران، شرکت در نمایشگاههای کتاب و برگزاری نمایشگاههای مشترک از دیگر فعالیتهای این مرکز است.

 امید است در آینده نزدیک مرکز تحقیقات مورد توجه بیشتر از سوی محققین و پژوهشگران قرار بگیرد و شرایط عرضه این گنج نهان بیش از پیش محقق گردد. همچنین تلاش می شود در اغلب بخشها مرکز با استفاده از پتانسیل موجود در بخش تامین هزینه های مالی از بخش ارائه خدمات، مدیریت شود.
 






  انتهای پیام/
 

منبع: تقریب

کلیدواژه: دبیرکل مجمع حمید شهریاری پاکستان زبان و ادبیات فارسی مرکز تحقیقات نسخه های خطی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۹۹۱۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۷۰ درصد مردم تلویزیون می‌بینند | نظرسنجی جدید تماشای برنامه‌ها اعلام شد

آفتاب‌‌نیوز :

چهارم اردیبهشت ماه مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) در اقدامی، جزییات نتایج یک نظرسنجی کشوری را درباره برنامه‌های تلویزیون منتشر کرد که می‌تواند به عنوان مرجعی مناسب برای تحلیل میزان اقبال از محصولات شبکه‌های سیما استفاده شود؛ آن هم در شرایطی که نتایج نظرسنجی‌های دوره‌ای مرکز تحقیقات سازمان صداوسیما به ندرت به انتشار عمومی می‌رسد از تحلیل این نتایج، نکات قابل توجهی به دست می‌آید.

ایرانیان همچنان تلویزیون می‌بینند

مطابق نظرسنجی‌های مرکز تحقیقات صداوسیما که پیش از این با نظم بیشتری منتشر می‌شد، معمولا حدود ۷۰ یا ۸۰ و گاه ۹۰ درصد مردم ایران، تماشاگر تلویزیون بودند؛ هرچند نتایج این نظرسنجی‌ها بعضا از سوی برخی با شائبه‌هایی هم همراه بود؛ چراکه معتقد بودند نهاد زیرمجموعه صداوسیما آمار را منتشر کرده است.

با این حال، آمار ۶۹.۲ درصدی مخاطبان تلویزیون که در نظرسنجی اخیر مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران به دست آمده، مؤید نتایج نظرسنجی‌های مرکز تحقیقات رسانه ملی است و با توجه به استقلال ایسپا نسبت به سازمان صداوسیما و البته سابقه قابل توجه آن در امر افکارسنجی، می‌تواند اثبات‌کننده درستی نظرسنجی‌های اهالی تلویزیون باشد.

بر این اساس، روشن می‌شود که حدود ۷۰ درصد از مردم ایران حتی در شرایط کنونی که برخی برنامه‌های سیما مورد نقد قرار دارند، تماشاگر تلویزیون‌اند.

صدرنشینی شبکه سه و شرایط مبهم نسیم

در میان شبکه‌های تلویزیون، شبکه سه که سالیان طولانی است از نظر میزان بیننده در رتبه نخست قرار دارد، همچنان صدرنشینی‌اش را حفظ کرده و شرایط مناسبی دارد. این شبکه با پخش برنامه‌های سرگرم‌کننده مثل «معرکه»، «پانتولیگ» و «شب خوش» که در میان پربیننده‌ترین محصولات سازمان صداوسیما، سهم چشمگیری دارد، توفیق خوبی در جذب مخاطب دارد.

با اختلاف کمی نسبت به شبکه سه، شبکه آی‌فیلم در رتبه دوم جدول پربیننده‌ترین شبکه‌های تلویزیون دیده می‌شود. بالانشینی این شبکه که هویت خود را از سریال‌های قدیمی تلویزیون می‌گیرد، از طرفی نشان‌دهنده اقبال محصولات نمایشی گذشته تلویزیون است و از سوی دیگر، هشداری به سازمان صداوسیما محسوب می‌شود.

در این میان اختلاف حدودا دو برابری شبکه‌های سه و آی‌فیلم با دیگر شبکه‌ها نیز قابل توجه است.

با توجه به آن که برنامه‌های سرگرمی‌محور به طور معمول مخاطب بیشتری از برنامه‌های فرهنگی جذب می‌کنند، در چنین نظرسنجی‌هایی، انتظار از شبکه نسیم که جایگاه تولید و پخش برنامه‌های سرگرم‌کننده شناخته می‌شود، بالاست. با این حال غیبت شبکه نسیم که روزگاری با شبکه سه رقابت می‌کرد، قابل توجه است.

وایرال به معنای بیننده نیست

از نکات جالب فهرست پربیننده‌ترین برنامه‌های تلویزیون، آن است که برخی برنامه‌ها با بیشترین بخش‌های وایرال‌شده در فضای مجازی، در رتبه‌های پایین‌تر از برنامه‌هایی قرار می‌گیرند که محتوای وایرالی زیادی تولید نمی‌کنند. مثلا «برمودا» کمتر از نصف «معرکه» بیننده دارد و «پاورقی» نیز به اندازه نیمی از مخاطبان «شب خوش»، بیننده جذب نکرده است؛ بنابراین اگرچه این دست برنامه‌ها از نظر بازتاب رسانه‌ای از برنامه‌های پرمخاطب‌تر موفق‌ترند، ولی در واقع حجم مخاطبی کمتر دارند.

این آمار نشان می‌دهد که واکنش رسانه‌ای و وایرال اینستاگرامی، لزوما به علت حجم زیاد بیننده برنامه‌ها نیست.

جای خالی برند‌های قدیمی

در آمار منتشرشده از سوی ایسپا، همچنین ۳۶.۹ درصد مخاطب «مردان آهنین» به عنوان پربیننده‌ترین برنامه تلویزیون در هفته آخر فروردین را می‌توان به عنوان یک نکته مورد توجه مدیران قرار داد؛ چراکه در سنوات گذشته، بار‌ها عناوینی با بیش از ۴۰ یا ۵۰ درصد مخاطب در صدر فهرست پرمخاطب‌های سیما می‌نشستند.

این نظرسنجی همچنین جای خالی برند‌هایی مثل «عصر جدید»، «خندوانه» و «دورهمی» را که حتی در ایام غیر نوروز و رمضان هم معمولا بیش از ۴۰ درصد مخاطب داشتند، نشان می‌دهد؛ و اینکه جایگزینان آن‌ها، هنوز نتوانسته‌اند به اندازه این عناوین بیننده جذب کنند.

این در حالی است که طی یکی دو سال اخیر، پس از سال‌ها نوروز و رمضان همزمان شدند و تلویزیون فرصت مناسبی داشت.

شباهت‌ها و تفاوت‌های دو نظرسنجی

مقایسه نتایج نظرسنجی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران و نظرسنجی مرکز تحقیقات رسانه ملی که مدتی پیش در نشست خبری گزارش برنامه‌های نوروز و رمضان اعلام شد، جالب توجه است. «مردان آهنین» که بین دو برنامه اول نظرسنجی مرکز تحقیقات رسانه ملی نبود، در نظرسنجی ایسپا به عنوان پربیننده‌ترین برنامه نوروز ۱۴۰۳ سیما معرفی شده است.

جالب آن که در حالی که بیشتر اعداد و ارقام اعلامی دو نظرسنجی، در حد یکی دو درصد اختلاف دارند، میزان مخاطب سریال «زیرخاکی ۴» در نظرسنجی ایسپا (۴۵.۴ درصد) به شکل چشمگیری از نظرسنجی مرکز تحقیقات رسانه ملی (۲۴.۹ درصد) بالاتر است. این در حالی است که آمار دو سریال دیگر («رستگاری» شبکه ۲ و «هفت سر اژدها» شبکه ۳) تقریبا تفاوت جدی ندارد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • غزه؛ محور مقاومت در ادبیات فارسی
  • آیت الله رمضانی: علمای مسلمان باید صلح عادلانه را در جهان اسلام تبیین کنند
  • دعوت دبیرکل جی‌ئی‌سی‌اف از صنعت گاز ایران برای برگزاری کارگاه آموزشی ساخت داخل
  • تلاش برای تحقق وحدت و تقریب جزء اولویت های ماست
  • حضور مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در نمایشگاه کتاب
  • حضور پررنگ بنیاد سینمایی فارابی در نمایشگاه کتاب
  • حضور انتشارات بنیاد سینمایی فارابی با ۱۶ اثر جدید در نمایشگاه کتاب
  • بنیاد سینمایی فارابی، ۱۶ عنوان کتاب جدید را در نمایشگاه کتاب تهران رونمایی می‌کند
  • ۷۰ درصد مردم تلویزیون می‌بینند | نظرسنجی جدید تماشای برنامه‌ها اعلام شد
  • بازدید دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی از ایسنا